Actually cik na ni suke try n error bile buat laksa..tapi yg kli ni mnjadi sungguh..meh cik na kongsi resepi
Utk 4-5 org mkn
Bawang kecil sebiji
Ikan bilis segenggam
Baeang merah 3 biji
Belacan besar ibu jari
Cili kering
Asam keping 5 keping
Daun kesum
Bunga kantan
Ikan kembung dlm 9 ekor direbus bersama garam sesudu setengh dan 3 kping asam keping..dah tebus angkat sejukkn cerai tulang dr isi..blender isi dulu..kmdian tulng bersama air rebusan tulng ikn
Tumbuk bwg kecil ikn bilis sampai lumat..masukkn dlm periuk..
Kisar bwng merah 3 biji dengan belacan dan air..masuk dlm periuk yg adeikn bilis.
Masuk daun kesum.kantan.ikan yg dah dimesin.cili kering
Masak dgn api perlahan.masukkn garam
Lmekn sikit hingga pekat
Dah siap boleh mkn dgn lksa.fishcake.telur.salad
Tiada ulasan:
Catat Ulasan